facebook

Spodobał mi się ten przepis… chyba ze względu na ładny kolorystyczny wygląd. Fajny sposób na urozmaicenie zwykłych knedli. Te są ziemniaczane z dodatkiem przecieru pomidorowego, a nadziane szpinakiem z fetą z aromatem czosnku… A wszystko polane smażoną na masełku cebulką…mmmniam!

 

knedle1

 

Składniki na ok. 15 sztuk

ciasto:  50 dag ziemniaków  /  2 łyżki koncentratu pomidorowego  /  ok. 1 szkl. mąki  /  1 jajko

farsz: pół opakowania mrożonego szpinaku  /  10 dag sera feta  1/2 cebuli  /  sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć kilka minut, przyprawić. Dodać pokruszoną fetę. Gotowy farsz ostudzić.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dokładnie rozgnieść, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, szczyptę soli, koncentrat pomidorowy, mąkę partiami i zagnieść ciasto.

 

knedle

 

Następnie urywać po kawałku, na dłoni rozpłaszczyć, na środek nakładać porcje farszu, zlepić dokładnie brzegi ciasta i uformować kulkę. Knedle gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane cebulką podsmażoną na maśle.

knedle2

Źródło: „Dania z ziemniaków

Categories: Dania mączne, Jarskie

Leave a Reply



siedem + = 13