facebook

Zapraszam do spróbowania nietypowej karkówki, bo z colą w roli głównej ;)   Dzięki temu mięso ma lekko słodki,  przyjemny smak i wprost rozpływa się w ustach, jest bardzo mięciutkie i naprawdę mogę je zachwalać i zachwalać, bo było tak dobre, choć do zdrowych dań tego nie można zaliczyć… Koniecznie spróbujcie, na pewno nie pożałujecie :) Źródło: blog Kasi.

 

karkowka_w_koli_gotowe1

800 g karkówki  /  przyprawa do karkówki  4 małe cebule  /  1 szklanka coca coli  /  1 szklanka ketchupu pikantnego (350g)   /  170 g musztardy  /  olej do smażenia

Karkówkę kroimy na plastry i lekko rozbijamy. Następnie każdy plaster nacieramy przyprawą do karkówki. Na patelni podsmażamy mięso. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Coca colę, ketchup i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy np. mikserem. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry karkówki. Na nie wykładamy cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Mięso pieczmy godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy z ryżem i pomidorkami lub ogórkami konserwowymi. Życzę smacznego :)

Z pieczenia sosu powstaje bardzo gęsty, słodko-ostry sosik.  Mięso można również grillować.Wówczas należy je marynować w sosie przez całą noc.

karkowka_w_koli_gotowe2

 

 

2 Responses so far.

  1. Kasia pisze:

    Wprost rozpływa się w ustach, wszyscy proszą o dokładkę:)

  2. Julitta pisze:

    Karkówka wyszła obłędna,wszyscy chwalą i dopytują się kiedy znowu ją zrobię :)

Leave a Reply



osiem × = 24