facebook

Falafelki to pyszne wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) pochodzące z krajów arabskich. Mocno aromatyczne, obtoczone w sezamie. Przygotowuje się je dość prosto – wszystkie składniki się miksuje na drobne kawałki, następnie formuje kotleciki.

 

falafel1

60 dag ciecierzycy  mała cebula  /  3 ząbki czosnku  /  łyżeczka sody oczyszczonej  /  łyżka kminu rzymskiego  /  łyżka mielonej kolendry  /  łyżeczka mielonego cynamonu  /  1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego  /  łyżka soli  pęczek natki  /  10 dag sezamu

Ciecierzycę namoczyć na noc, odcedzić. Następnie wszystkie składniki masy oprócz sezamu zmiksować w blenderze, dodając ok. 4 łyżek wody. Z masy formować nieduże kulki, lekko je spłaszczać  obtaczać w ziarenkach sezamu. Smażyć w dobrze rozgrzanej głębokiej oliwie/oleju, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie kotleciki przyrumieniły się równomiernie.

Categories: Jarskie, Kuchnia indyjska

Leave a Reply



4 − = zero