facebook

Przepis znalazłam w książce „Kuchnia turecka.Podróże kulinarne”. A że miałam akurat bakłażany, poszły więc na pierwszy rzut na obiad. Bakłażany faszerowane są mięsem mielonym z fetą. Pyszne, niedzielne danie obiadowe  skonsumowaliśmy na tarasie ciesząc się promieniami jeszcze sierpniowego słońca.

 

fasz bakłaż4

 

2 bakłażany  1/2 pęczka natki pietruszki  /  30-40 dag mięsa mielonego  /  100 g sera feta  /  1 jajko  /  1 cebula  /  2 ząbki czosnku  /  1 łyżeczka przecieru pomidorowego  /  1 szczypta cynamonu  /  1 łyżeczka suszonego oregano  /  pieprz, sól, oliwa

Bakłażany pokroić wzdłuż na pół, posolić i odstawić na 15 min. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Łyżką wydrążyć miąższ na głębokość ok. 2 cm i przełożyć do miski.

Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić wydrążone połówki bakłażana, wielokrotnie je obracając, po czym wyjąć i odłożyć. Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić rozdrobniony czosnek i posiekaną cebulę, dodać do mięsa.
Odciśnięty miąższ bakłażana pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z przecierem, jajkiem, oregano, cynamonem, połową posiekanej natki i pokrojoną w kostkę fetą. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

 

 

fasz bakłaż2

Połówki bakłażana ułożyć na blasze posmarowanej oliwą i nałożyć na nie przygotowane nadzienie. Zapiekać ok. 30 min w 180 st. C. Przed podaniem posypać resztą natki.

 

fasz bakłaż3

2 Responses so far.

  1. agata pisze:

    hej czy mieso w tych bakazanach po turecku ma byc surowe? nie jest to sprecyzowane w przepisie…

Leave a Reply



dziewięć − = 7