facebook

Nazwa sałatki wzięła się z tego, że wszystkie składniki są siekane. Składniki nie mogą być zwiędłe – muszą być świeże i chrupiące. Sałatkę powinno się jeść zaraz po posiekaniu i przyprawieniu. Prawdziwa bomba witaminowa!

 

1 czerwona papryka  /  1 papryczka chili  /  1 czerwona cebula  /  5 – 6 pomidorów  /  1/2 ogórka  /  200 g sera feta  /  1 mieszanka sałat  /  2-3 garście świeżych ziół  /  2 łyżeczki musztardy angielskiej   /   3 łyżki białego octu winnego  /  8    łyżek oliwy z oliwek  /  sól, pieprz

Z papryki i chili usunąć nasiona. Umyć wszystkie warzywa, osuszyć, następnie przygotować dużą deskę do siekania i półokrągły nóż (najlepiej z dwoma rączkami). Wszystkie warzywa drobno posiekać. Sałaty i zioła pokroić na paseczki o szerokości 1 cm. Przełożyć wszystko do dużej miski i zrobić w środku wgłębienie. Włożyć do tego dołka musztardę, a następnie mieszając, dodawać oliwę i ocet. Doprawić. Wymieszać i podawać.

3 Responses so far.

  1. Kamil pisze:

    Ooo! Muszę spróbować tej sałatki. Zapowiada się nieźle.

  2. Henryk Kuśnierz z Facebooka pisze:

    zamiast octu i musztardy ja bym dodal italin sos i grzanki drobno siekane swiezutkie i chrupiace :)

Leave a Reply



× 9 = siedemdziesiąt dwa