facebook

Bardzo dawno nie robiłam ciasta biszkoptowego. A szkoda, bo jest proste, szybkie w wykonaniu i bez tłuszczu! Ciasto robiłam w tortownicy o śr. 26 cm jednak po upieczeniu było dość cienkie, dlatego proponuję mniejszą średnicę – ok. 20 cm.

 

biszkopt z gruszkami1

5 jajek  5 łyżek cukru  torebka cukru waniliowego  /  5 łyżek mąki tortowej  /  łyżka mąki ziemniaczanej  /  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  3 miękkie gruszki

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukry oraz po jednym żółtku.Oba rodzaje mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do natłuszczonej, posypanej bułką tartą tortownicy. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 30 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

Leave a Reply



3 × = dwadzieścia cztery