facebook

Dzisiaj zaproponuję Wam tartę z salami. Jest naprawdę bardzo smaczna. Jej smak i aromat zależy głównie od salami, dlatego warto kupić coś wyjątkowego, ponieważ nie trzeba go dużo.

 

ciasto:  20 dag mąki  /  2 jaja  /  15 dag masła  /  1/2 łyżeczki soli  /  szczypta gałki muszkatołowej  /   szczypta mielonego imbiru

nałożenie:  10 dag salami  / 10 zielonych oliwek  2 pomidory  /  1/2 papryki  / 1 cebula /  20 dag żółtego sera  /  200 ml gęstej śmietany  /  2 jajka

Mąkę przesiać do miski, dodać imbir i gałkę, wbić 1 jajko i żółtko, dodać pokrojone w kawałki masło. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę to tarty (nie trzeba jej natłuszczać). Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i posmarować lekko rozbitym białkiem. Wstawić do umiarkowanie nagrzanego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor.

W tym czasie cebulę pokroić w krążki, oliwki podzielić wzdłuż na połówki, paprykę pokroić w paseczki, pomidory pokroić w plasterki. Śmietanę zmieszać z jajkami i żółtym serem.

Na gorące ciasto nałożyć nadzienie: układać kolejno salami, cebulę, oliwki, paprykę i pomidory.Polać jajkami ze śmietaną. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 15 – 20 min.

2 Responses so far.

  1. Wojciech pisze:

    Mamy więcej wspólnego niż Ci się wydaje – mam identyczną formę na tartę :D pozdrówka

Leave a Reply



2 × = czternaście