facebook

Zapiekanka powstała z potrzeby wykorzystania zalegającej w lodówce kiełbasy i boczku. Dokupiłam kukurydzę, pomidory z puszki, pieczarki, mozzarellę i papryki i tak oto powstała pyszna zapiekanka.

 

zapiekanka1

40 dag makaronu wstążki  /  25 dag kiełbasy  /  10 dag wędzonego boczku  /  1 puszka krojonych pomidorów z puszki  20 dag kukurydzy z puszki  25 dag pieczarek  1 kulka mozzarelli  /  1-2 czerwone papryki  2 cebule  /  2 ząbki czosnku  /  125 ml śmietanki  /  sól, pieprz, bazylia

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować, odcedzić.

Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę.

Kiełbasę i boczek podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, cebulę, smażyć 5 min, mieszając dorzucić paprykę i pomidory, dusić 5-8 min. Dodać przeciśnięty czosnek i osączoną kukurydzę, dusić 1 min. Wlać śmietankę, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.

Makaron ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalać przyrządzonym sosem. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać 15-20 min w temp. 200 st. C.

 

One Response so far.

  1. Kasia pisze:

    Świetny przepis na rodzinny obiad jak i na wieczór z przyjaciółmi. Obawiałam się tylko ją podać Mamie, bo po boczku kiedyś pojawiał się u niej ból wątroby, a przy tej potrawie nie mogła się powstrzymać od jedzenia. Wzięła na wspomaganie wątroby tabletkę i zajadała się dalej, bez bólu czy niestrawności. Więc zdecydowanie super. Pozdrawiam

Leave a Reply



× cztery = 36