facebook

Pachnący, mięciutki i wilgotny! Takie ciasta lubię! Wrzucam wszystkie składniki do robota, kilka minut, wylewam do foremki i ekspresowo upieczone (20 min z termoobiegiem!). Myślę, że Wam też przypadnie do gustu. Piernik jest na kefirze, bez jajek, banalnie prosty a pyszny. Składniki na blaszkę ok. 28 x 25 cm. Jeśli robimy ciasto bez polewy to ilość cukru proponuję zwiększyć do 1 szklanki. Dodatkowo można dodać orzechy.

 

piernik na maslance1

2,5 szklanki mąki / 1,5 szkl kefiru (330 g pojemnik) / 3/4 szkl. cukru / 3 łyżki dżemu porzeczkowego lub wiśniowego / 5 łyżek oleju rzepakowego / 1,5 łyżeczki sody / 2 łyżki kakao / 2 łyżki przyprawy do piernika / 10 dag czekolady do polania

Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy, aż ciasto będzie gładkie.. Masę wykładamy do natłuszczonej formy (ok. 28 x 25). Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 st. C. Ja piekłam na termoobiegu i po 20 min był już gotowy. Należy więc sprawdzać patyczkiem. Po przestudzeniu polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

 

 

 

Categories: Ciasta

2 komentarze so far.

  1. Kasia napisał(a):

    Piernik na kefirze bez jaj? Super przepis 🙂 Wypiek bardzo mi smakował:)I ta polewa czekoladowa – rozkosz dla mojego podniebienia 🙂

  2. SIJA napisał(a):

    Coś jest nie tak w przepisie! To pierwsze ciasto w życiu, które mi nie wyszło. A piekę 25 lat. Wyszedł straszny gniot i piekł się z termoobiegiem ponad 60 minut! Nie wierzę, że w 2o minut ci się upiekł!

Leave a Reply


Udowodnij, że jesteś człowiek i oblicz poniższe działanie *