facebook

…czyli inaczej tarta z na nadzieniem ruskim. Robiłam już krokiety z farszem ruskim, a teraz zrobiłam tartę. Fajna opcja na obiad.

 

tarta ser-ziemn

 

ciasto:18 dag mąki  /  9 dag schłodzonego masła  /  1 żółtko  /  szczypta soli

nadzienie: 60 dag ugotowanych ziemniaków  /  25 dag białego sera  /  2 cebule  /  sól  /   pieprz

 

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Piec 15 min w 180 st. C.

Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z rozgniecionym serem i cebulą, doprawić solą i pieprzem.

Na ciasto wyłożyć nadzienie i piec kolejne 15 min. Gotową pokroić w trójkątne porcje.

Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)
Categories: Dania mączne, Jarskie

One Response so far.

  1. Pyszna tarta, grzechu warta ;)

Leave a Reply



× 8 = siedemdziesiąt dwa