facebook

Proste, popularne danie obiadowe. A zazwyczaj takie są najbardziej lubiane i często robione. Ja, ze względu, że lubię testować nowe przepisy, niestety rzadko takie robię… Ale od czasu do czasu trzeba zjeść coś tradycyjnego :)

pulpety w sosie koper3

50 dag mielonej łopatki lub szynki  /   1 cebula  /  1 jajko  /  1 pęczek koperku  /  100 g śmietany  2 łyżki mąki  /  3 łyżki tartej bułki  2 szkl. bulionu warzywnego  /  sól, pieprz

1. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę drobno posiekaną, bułkę tartą i jajko. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.

2. Z masy uformować klopsiki. Aby lepiej się formowały dłonie należy zwilżyć wodą. Ułożyć na desce lub talerzu i wstawić na 30 min do lodówki

3. Bulion zagotować i partiami wkładać pulpety. Gotować 15 min od wypłynięcia, wyjąć i odłożyć na talerz.

4. Koperek opłukać i drobno posiekać. Następnie wsypać do wywaru i gotować ok. 5 min. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować odrobiną bulionu i wlać do garnka. Doprawić. Klopsiki włożyć do gotowego sosu, podgrzać. Podawać z ziemniakami.

 

Leave a Reply



cztery − 2 =