facebook

Zabierałam się do tego ciasta już od ponad roku, tak kusiło. Efekt smakowo mile mnie zaskoczył (męża chyba milej :) ). Niestety nie wyszedł za ładnie, a co za tym idzie -  zdjęcia. Tak to czasem bywa… Ale masa była pyszniutka, na bazie mleka w proszku, mniammmm.

 

ciasto kawowe1

Na tortownicę o śr. 20 cm

CIASTO:   3 jajka  /  1/3 szkl cukru  1/2 szkl mąki pszennej  /  3 łyżki mąki ziemniaczanej  /  1,5 łyżki mielonej kawy  /  płaska łyżeczka proszku do pieczenia  /  saszetka kawy cappuccino do nasączenia  /  mała paczka okrągłych biszkoptów  100 g gorzkiej czekolady

MASA:  kostka masła  /  3/4 szkl. cukru pudru  /  30 dag waniliowego serka homogenizowanego  /  szklanka mleka w proszku

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Oba  rodzaje mąki, kawę i proszek do pieczenia powoli mieszając dodawać do masy. Ciasto przelać to wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 30 min w temp. 170 st. C.

Masa: Masło utrzeć z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodawać na przemian po łyżce serka  i mleka w proszku. Kawę cappuccino rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody, ostudzić. Upieczony biszkopt ostudzić, nasączyć porządnie kawą (zostawić trochę do nasączenia biszkoptów). Nałożyć masę, wygładzić wierzch, ułożyć nasączone biszkopty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polać ciasto. Schłodzić przed podaniem.

 

ciasto kawowe2

Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)
Categories: Ciasta

4 Responses so far.

  1. Paulina pisze:

    Kawa musi być mielona czy może być rozpuszczalna?

  2. Netoperek pisze:

    Fajne ciasto, ale dokonałem pewnych zmian. Po pierwsze cała szklanka a nie 3/4 kawy Cappucino. Po drugie do rozpuszczonej czekolady proponuję dodać odrobinę (tak ok. 100 ml max, po prostu trzeba dodawać i patrzeć aby nie była zbyt rzadka) śmietany 30%. Polewa nie jest wtedy taka twarda, i nadal ma odpowiednią konsystencję i smak. Najważniejsze, wyjąć na 15 minut przed podaniem z lodówki, jeśli tam trzymacie ciasto, dużo lepiej smakuje gdy nie jest zbyt „zbite”.

Leave a Reply



trzy × 4 =