facebook

Przepis na ten barszcz znalazłam w książce „Kuchnia podkarpacia” (moje strony). Barszcz bardzo podobny do ukraińskiego. Zawiera krojone buraki, ziemniaki i fasolę. Jest bardzo sycący, idealnie sprawdza się jesienią i zimą.

 

barszcz bieszcz1

 

40 dag buraków   /  20 dag warzyw (marchew, seler, pietruszka)  /  20 dag ziemniaków  szklanka fasoli Jaś  /  1,5 l wywaru z kości  ew. trochę kapusty  /  łyżka śmietany  /  przyprawy

Ugotować fasolę (namoczoną poprzedniego dnia w ciepłej wodzie). Osobno ugotować w wywarze drobno pokrojone buraki i pozostałe warzywa. Połączyć z fasolą. Dodać poszatkowaną kapustę (jeśli dajemy) i przyprawy. Zaprawić śmietaną.

 
Będzie mi niezmiernie miło jeśli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza
Categories: Podkarpacie, Zupy

2 Responses so far.

  1. Beata pisze:

    Jadłam taki barszcz w Chacie Dobrych Znajomych w Sanoku. Był tak pyszny, że po powrocie do domu zaczęłam szukać przepisu na tę zupę. I tak odkryłam Twojego bloga.Przepis wypróbowałam już kilka razy i choć barszcz gotuję na wodzie, a nie na wywarze, udaje mi się uzyskać ten niesamowity smak, który pamiętam z mojej wizyty w Bieszczadach. Proszę o więcej takich przepisów.

    • Kasia pisze:

      Dziękuję za bardzo miły komentarz :) Cieszę się bardzo, że znalazła Pani u mnie długo szukany smak :) Z typowo bieszczadzkich smaków to mam jeszcze Żur owisany, Gołąbki z ziemniakami, Hreczanyki. I z czasem będzie ich więcej :)

Leave a Reply



8 × jeden =