facebook

Czyli duszony kurczak w mieszance warzywnej z dodatkiem ketchupu i curry. Takie tam danie jednogarnkowe.

 

kurczak w warzywach

4 porcje kurczaka (ćwiartki / podudzia)  /  paczka mrożonych warzyw  /  cebula  2 ząbki czosnku  /  2 łyżki ketchupu  /  płaska łyżeczka curry  /  3 ziarna jałowca  /  sól, pieprz

1. Przygotowane porcje kurczaka nacieramy mieszanka soli, pieprzu i rozgniecionego w moździerzu jałowca. Odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przekładamy na talerz.

2. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy warzywa i trzymamy kilka minut na ogniu mieszając.

3. Gdy warzywa puszczą soki zaczną się rumienić, przekładamy je do rondla, układając na wierzchu usmażonego kurczaka, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Do potrawy dodajemy ketchup i curry, całość szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku.

 

Będzie mi niezmiernie miło jeśli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza

Leave a Reply



5 × = dziesięć