facebook

Zwykłe, najprostsze ciasteczka kruche z cukrem. Idealne do kawy i herbaty. Dla małych i dużych.

 

kruche ciasteczka

25 dag schłodzonego masła lub  margaryny  45 dag mąki  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  15 dag cukru  1 jajko

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.  Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok. 5 mm i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 12-14 min w temp. 180 st. C.

Ciastka można przed pieczeniem posypać cukrem lub po upieczeniu udekorować lukrem. Można też w nich zrobić dziurkę i np. powiesić na choince. Do ciasta można dodać cynamon lub inne ulubione przyprawy.

 

 

20130601_152203

 
Będzie mi niezmiernie miło jeśli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza

2 Responses so far.

  1. magda pisze:

    mmmm, mniam! porywam do przedpołudniowej kawy :)

  2. Barbara pisze:

    Zrobiłam wczoraj, dziś już nie ma. PYCHA

Leave a Reply



osiem + = 13