facebook

Ekspresowo szybkie danie, bardzo proste w przygotowaniu.  Bardzo lubię cukinię, zwłaszcza krótko przysmażoną, nie rozgotowaną, taką jeszcze chrupiącą. A w tej wersji całość się super komponuje.

 

20130927_175910

0,5 kg cukinii  /  100-150 g ricotty lub innego kremowego serka (ja miałam kanapkowy naturalny)  /  200 g makaronu penne lub innego  /  50 g parmezanu  /  ząbek czosnku  /  trochę bazylii  /  1 łyżeczka soli   / oliwa

Cukinię pokroić w plastry, a następnie każdy na pół lub na ćwiartki (w zależności od grubości cukinii) i usmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Gdy cukinia będzie al dente (półtwarda), dodać ser, posiekaną bazylię, sól i pieprz, wszystko wymieszać. Ugotowany makaron (też al dente) dodać do cukinii i całość delikatnie wymieszać i doprawić. Przed podaniem posypać parmezanem.

Smacznego!

 

makaron z cukinią2

Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza
Dziękuję! :)

3 Responses so far.

  1. ladylaura. pisze:

    Robię podobnie i smakuje wybornie ,też uwielbiam cukinię,pozdrawiam.

  2. jula pisze:

    mój ulubiony <3

Leave a Reply



cztery + 6 =