facebook

Zaproponuję Wam dzisiaj coś mega słodkiego. Nie wiem dlaczego nazywa się turecki, bo widziałam to jako grecki deser też. Z drugiej strony podobny jest to nugatu, a nugat to chyba kuchnia francuska… Hmm sama już nie wiem z jakiego to jest kraju  🙂 Ale czy to ważne…? 🙂

 

200 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, migdały itp.)  /  120 g miodu  /   3 białka  180 g drobnego cukru  /  2 wafle tortowe

1. Orzechy posiekać. Miód rozpuścić w garnuszku i zagrzać prawie do wrzenia. W gorącej kąpieli wodnej ubić białka z cukrem. Mieszając, powoli dolewać miód.

2. Wciąż ubijać krem, aż osiągnie konsystencję gęstej masy. Następnie wyjąć z kąpieli i ubijać, dopóki nie wystygnie.

3. Dodać do kremu orzechy i posmarować nim wafel. Warstwę kremu przykryć drugim waflem i lekko obciążyć. Odstawić  chłodne miejsce aż do następnego dnia. Kroić ostrym nożem.

 

5 komentarzy so far.

  1. Lovelykate napisał(a):

    Świetna przekąska 🙂 Muszę wypróbować 🙂

  2. Kasia napisał(a):

    Wygląda interesująco, a że ja uwielbiam słodkości, to może któregoś dnia wypróbuje ten przepis, dzięki 🙂 Kacha

  3. Jagienka napisał(a):

    ale to musi fajnie smakować – muszę wypróbować – lubię takie smakowitości 😉

  4. Osobiście mam lekką obsesję na punkcie miodu lipowego, więc taki dodam.

Leave a Reply


Udowodnij, że jesteś człowiek i oblicz poniższe działanie *