facebook

Fajne lekkie wegetariańskie kotleciki. Dynia i kasza. Zamiast kaszy jaglanej można dać kuskus (przygotowany wg instrukcji na opakaowaniu).

 

dyniowe kotleciki1

1 szklanka kaszy jaglanej  1/4 dużej dyni lub pół małej  2 jajka  /  1 łyżka mąki ziemniaczanej  /  1/2 szkl bułki tartej  ząbek czosnku  cebula  /  nać pietruszki i koperek  /  sól, pieprz  /  olej do smażenia

Kaszę gotujemy na malutkim ogniu w 1,5 szkl wody. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy ją z ugotowaną kaszą, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, cebulę i czosnek. Dodajemy posiekaną zieleninę i doprawiamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, spłaszczamy formując kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

dyniowe kotleciki2

Smacznego!

Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza 🙂

Categories: Jarskie

3 komentarze so far.

  1. jula napisał(a):

    wyglądają smakowicie 😉

  2. jula napisał(a):

    wpraszam się na taki obiad!

Leave a Reply


Udowodnij, że jesteś człowiek i oblicz poniższe działanie *