facebook

Zapiekanka godna polecenia, niestety nie za bardzo godna pokazania :( Nie lubię robić zdjęć zapiekankom! Z wierzchu przecież (prawie) każda taka sama, a w przekroju to nie za estetycznie wychodzi… Zapraszam więc na smaczną, nieestetyczną zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem.

 

zapiek ze szpinakiem2

45 dag ziemniaków  /  15 dag pieczarek  /  15 dag fileta z kurczaka  /  15 dag świeżego szpinaku  /  5 plastrów boczku  /  15 dag startego sera żółtego  /  1 cebula  200 ml śmietany 22 %  /  sól  /  pieprz

 

Pieczarki pokroić w ćwiartki, mięso i boczek w niewielką kostkę, a ziemniaki i cebulę w cienkie plastry. Szpinak opłukać, osuszyć, i delikatnie porwać na mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem i wsypać do żaroodpornego naczynia.  Całość polać śmietaną. Wierzch posypać serem żółtym.

zapiek ze szpinakiem3

Naczynie przykryć (można użyć folii aluminiowej) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C na ok. 40 min. Ok. 5-10 min przed końcem zdjąć folię/pokrywkę, aby ser się przyrumienił.

zapiek ze szpinakiem1

3 Responses so far.

  1. beetle pisze:

    A moim zdaniem wyglada bardzo apetycznie:)

  2. Bazarek pisze:

    Aż się człowiek głodny robi ;)

Leave a Reply



siedem + = 10