facebook

Jesienno-zimowe ciasto. Super miękkie, wilgotne, nie za słodkie. Zamieniając imbir na cynamon można zrobić ciasto cynamonowe z gruszkami.

 

ciasto imbir z gruszkami1

1 2/3 szkl (250 g) mąki  /  3/4 szkl (150 g) brązowego cukru  /  2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  3/4 kostki (150 g) masła  /  3 jajka  /  2 -3 twarde gruszki  /  1/2 szkl maślanki  /  2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub cynamonu)  /  100 ml syropu imbirowego  jak do kawy (lub cynamonowego)

Gruszki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić w rondelku, przestudzić.

W misce wymieszać suche składniki z gruszkami. Osobno wymieszać roztrzepane jajka, maślankę i masło i dodać do suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszać.

Na tortownicę o śr. ok 20 cm wylać syrop, na to wylać ciasto  i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok. 50 min (z termoobiegiem większość ciast piekę 20-30 min), aż ciasto będzie złociste i do tzw. „suchego patyczka”.

 

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. gin pisze:

    Imbir i gruszki – jedno z moich ukochanych połączeń :) Musiało smakować bosko :)

Leave a Reply



× sześć = 36