facebook

Farszynki to ziemniaczane kotleciki nadziewane głównie mięsnym farszem. Tradycyjna potrawa kuchni warmińsko – mazurskiej. Ja nadziałam je podsmażonymi pieczarkami. Ale podam też przepis na farsz mięsny. Podawać ze świeżymi surówkami.

 

farszynki na strone1

 

Ciasto:

1 kg ziemniaków  /  2 jajka  1 szkl mąki ziemniaczanej  /  sól

Farsz pieczarkowy:

30 dag pieczarek  /  1 cebula  /  tłuszcz do smażenia

lub

Farsz mięsny:

30 dag gotowanego mięsa wieprzowego  /  2 jajka ugotowane na twardo  /  1/2 cebuli  /  2 ząbki czosnku

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, następnie zemleć i dodać do nich mąkę oraz jajka. Posolić i zagnieść ciasto.

Farsz pieczarkowy: pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć z cebulą na tłuszczu, doprawić i ostudzić.

Farsz mięsny: mięso zemleć z cebulą, czosnkiem i jajkami. Doprawić.

Z ciasta urywać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, na środku każdego placka kłaść porcję farszu. Ciasto zlepić, uformować kulę i spłaszczyć. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

 

Leave a Reply



dziewięć + 5 =