facebook

Tym razem piernik z dodatkiem startej marchewki. Ciasto wyszło dość mokre, ciężki i zbite – idealne do herbatki.

 

piernikmarchew_do_wpisu1

50 dag mąki  30 dag marchewki  /    4 jaja  /  pół kostki margaryny/masła  /  15 dag cukru  /  2 łyżki miodu  /  4 łyżki przyprawy do pierników  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  orzechy lub inne bakalie

Łyżkę cukru zrumienić na karmel (poczekać aż się rozpuści), następnie zalać 2 łyżkami wody i mieszać aż się rozpuści. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, porcjami dodawać marchew i mąkę wmieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami i przyprawą do pieników. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto wylać do natłuszczonej formy i piec ok. 45 min w 180 st. C.

 

piernikdo_wpisu2

 

Polecam również:

 - Piernik na kefirze bez jaj

 - Bakaliowy piernik na maślance

- Ciasto marchewkowe z masą serową

 

Categories: Ciasta

Leave a Reply



+ jeden = 6