facebook

Propozycja śniadaniowa na popularne puszyste amerykańskie naleśniki. Podaję je z sokiem malinowym, dżemem lub syropem klonowym. W każdej wersji są super.

 

pancakes_do_wpisu1

3 jajka  120 g mąki  /  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  /  140 ml mleka (dałam sojowe)  /  szczypta soli  /  cukier puder lub dżem lub sok malinowy lub syrop klonowy

Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i zmiksować składniki na gładkie ciasto. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać masę. Rozgrzać teflonową patelnię (tez tłuszczu) i wlewać małe porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Układać jeden na drugim, posypać cukrem pudrem lub polać sokiem/syropem.

 

pancakes_do_wpisu2

Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)

2 Responses so far.

  1. Gusia pisze:

    Usmażyłam placuszki, były leciutkie i smaczne :)

  2. Dominika Cegielska pisze:

    Jakie one są puszyste!

Leave a Reply



− jeden = 0