facebook

Ciast z jabłkami znamy całą masę, zachęcam do testowania różnych wariantów.

 

ciasto:  1,5 szkl mąki  /  12,5 dag masła  /  0,5 szkl cukru

Masa:  3 jajka  /  0,5 szkl cukru  /  20 dag śmietanki 30%  /  łyżka mąki

polewa waniliowa:  1/2 kostki masła  /  3/4 szkl cukru  3/4 szkl śmietanki 30%  /  cukier waniliowy

dodatkowo:  3-4 jabłka

1. Ciasto: masło siekamy z mąką. Dodajemy jajko i cukier, zagniatamy. Rozwałkowujemy i wykładamy natłuszczoną formę do blachy.

2. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w cienkie plasterki. Wykładamy na ciasto.

3. Robimy masę: jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i śmietankę. Miksujemy minutę. Wylewamy na jabłka. Pieczemy 40 min w 180 st. C.

4. Składniki polewy gotujemy do zgęstnienia. Przed podaniem polewamy sosem tartę. Podajemy z lodami.

 

Leave a Reply



7 − = sześć