facebook

Lekkie danie, w sam raz na upalne lato. Pomidorki koktajlowe mają grubą skórkę, ale są znakomitą dekoracją.

 

8 jajek  2 łyżki mąki  4 łyżki mleka  2 ząbki czosnku  1 papryczka chilli  /   2 cebule ze szczypiorem  15 dag szynki  kilka pomidorków koktajlowych  olej  sól, pieprz

1. Jajka wbić do miski, rozkłócić widelcem. Dodać 2 łyżki mąki oraz mleko. Wsypać sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną papryczkę.

2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekane: cebulę, szczypior i szynkę. Przesmażyć.

3. Wlać masę jajeczną. Usmażyć duży omlet (lub dwa mniejsze). Zdjąć z patelni, pokroić w paski, wymieszać z pomidorkami przepołowionymi. Zapiekać 10 min w temp. 180 st. C.

2 porcje

czas ok. 30 min

Leave a Reply



8 − sześć =