facebook

Dressing to jeden z najważniejszych składników sałatek. To  dzięki niemu bardziej nam smakują warzywa podane w postaci sałatki.  A dzięki obecności w dressingu tłuszczów i kwasów organizm przyswoi dużo więcej składników odżywczych z sałat. Sposób przygotowania sosów do sałatek odgapiłam od Jamiego Oliviera. Składniki sie dokładnie mieszają. Podany tutaj sos stosuję do sałatki greckiej, czy po prostu do zielonej/lodowej sałaty z pomidorkiem.

 

nastronedresing1

1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)  /  2 łyżki octu winnego /  6 łyżek oliwy z oliwek (daję olej lniany)  /  1/4 ząbka czosnku  sól  /  pieprz

Czosnek obrać i drobno posiekać. Do słoiczka przełożyć wszystkie składniki , zamknąć i mocno nim potrząsnąć. Gotowe!

dreing francuskinastrone_kolarz2
Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)

 

2 Responses so far.

  1. Kamila pisze:

    Zrobiłam pyszny dressing!pozdr

Leave a Reply



5 − = cztery