facebook

Wyszperałam niedawno w moich starych zdjęciach to cannelloni. Nie jest bardzo tragiczne więc dodaję przepis na stronę. Danie oczywiście kuchni włoskiej. Grube makaronowe rurki nadziane mielonym mięsem a całość polana beszamelem…

 

DSCF0164

1 opakowanie makaronu canneloni  /  1 cebula  /  1 ząbek czosnku  1 łyżka oleju  250 ml mleka 50 dag mięsa mielonego  2 łyżki przecieru pomidorowego  /  1 puszka krojonych pomidorów  /  1 łyżka suszonych ziół  /  10 dag parmezanu  2 łyżki masła  /  2 łyżki mąki  /  1 łyżeczka bulionu warzywnego  /  15 dag sera mozzarella  /  sól  /  pieprz  /  cukier

1.Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć. Dodać pomidory, 125 ml wody i zioła. Zagotować i gotować pod przykryciem ok 10 min. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

2.Parmezan zetrzeć. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić, podsmażyć na nim mąkę. Od czasu do czasu podlewać mlekiem i 250 ml wody. Zagotować. Dodać bulion i gotować razem ok. 5 min. Dodać parmezan (odłożyć 2 łyżki) i rozpuścić. Sos beszamelowy doprawić solą i pieprzem.

3. Piekarnik nagrzać do temp. 175 st. C. Na spód formy wylać trochę beszamelu. Cannelloni nadziewać farszem i układać obok siebie w formie. Całość zalać beszamelem.

4. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry. Na wierzch ułożyć mozzarellę i posypać parmezanem. Piec ok 45 min.

 

DSCF0165

Leave a Reply



dziewięć + 2 =