facebook

Oboje z mężem uwielbiamy pizzę. Ta jest nasza ulubiona, bo zawiera anchois. A tak nawiasem mówiąc – dobrze, że nie robiłam jej dzisiaj bo pewnie by nie wyszła tak jak zupa, która cała poszła w kanał… :( Tak, tak, czasem mi coś nie wychodzi… :( Polecam również pizzę cebulową z boczkiem.

 

sos:  2 cebule  /  sól, pieprz   /  rozmaryn  /  ząbek czosnku  /  puszka pomidorów  /  łyżka cukru

ciasto:  3 dag drożdży  /  1/2 łyżeczki cukru  3 szkl mąki  / sól  /  2 łyżki oleju

nadzienie:  20 dag mozzarelli  /  puszka anchois  /  oliwki  /  ew. kapary

Cebule posiekać w piórka, doprawić, posypać rozmarynem. Czosnek zetrzeć do cebuli i podsmażyć wszystko. Dodać pokrojone pomidory z puszki i cukier. Wymieszać i odstawić.

Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody z dodatkiem  cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aż urosną. Następnie wlać zaczyn do przesianej mąki, dodać odrobinę soli i oleju. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Po tym czasie jeszcze wyrobić ciasto i rozwałkować. Wyłożyć nim natłuszczoną formę a na to nałożyć sos pomidorowo-cebulowy.

Posypać startą mozzarellą. Fileciki anchois przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wierzchu. Oliwki przekroić na pół i razem z kaparami ułożyć na pizzy. Piec w temp. 220 st. C przez ok. 15 min.

 

Gwarantuję, że jest pyszna! :)

 

One Response so far.

  1. Kamil pisze:

    Chętnie kiedyś taką zrobię, bo po dzisiejszej wizycie w pizzerii nie mam ochoty jej jeść na mieście.

Leave a Reply



9 × = osiemnaście