facebook

Z tej porcji dość dużo ich wychodzi, spokojnie dla 3-4 osobowej rodziny. Pasują na obiad, ale i doskonałe będą  na przyjęcie jako przegryzka.  Podaję je ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

 

pieczone pierogi ze szpinakiem

 

ciasto:

50 dag mąki  /   3 dag drożdży  /  1 szkl. ciepłego mleka  /  łyżka cukru  /  2 jaja + 1 jajo  /  3 łyżki oleju

farsz:

60 dag mrożonego szpinaku  /  łyżka masła  /  30 dag fety  1 ząbek czosnku  /  sól  /  pieprz

1. Z drożdży, cukru, 3 łyżek mleka i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn, olej, 2 jaja, resztę mleka i szczyptę soli mieszamy z mąką, odstawiamy.

2. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na maśle. Studzimy, dodajemy pokruszoną fetę i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy.

3. Ciasto rozwałkowujemy, szklanka wykrawamy krążki, nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 min w temp. 200 st. C

 

pieczone pierogi ze szpinakiem2

 

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość sztuk: ok. 30

 

3 Responses so far.

  1. opuncja123 pisze:

    Mniam, uwielbiam pierogi z takim właśnie szpinakowo-fetowym nadzieniem :)

  2. Dwarazyem pisze:

    Ale się napuszyły :) Pysznie się prezentują :D

  3. Małgorzata pisze:

    Pieczonych nigdy nie robiłam, ale gotowane pierogi ze szpinakiem uwielbiam :)

Leave a Reply



jeden + 9 =