facebook

zupa_z_soczewicy_i_szpinaku_gotowy_kolarz
Zupę tę można tak samo przygotować z żółtego lub zielonego suszonego grochu, a zamiast szpinaku można dać trochę botwinki lub kapusty. Przepis Jamiego Olivera z książki Każdy może gotować.

2 marchewki  2 łodygi selera naciowego  /  2 cebule  /  2 ząbki czosnku  /  1 cm imbiru  /  1 papryczka chili  /  300 g czerwonej soczewicy  /  100 g szpinaku  /  100 ml jogurtu naturalnego  /  10 pomidorków koktajlowych lub 2 normalne  / oliwa

Przygotowanie:

Marchew i seler pokroić w grube plastry, cebulę grubo posiekać, czosnek drobno pokroić. Do dużego garnka wlać 2 łyżki oliwy, dodać wszystkie pokrojone warzywa i wymieszać drewnianą łyżką.  Gotować ok. 10 min pod uchyloną pokrywką, aż marchewka będzie miękka.  W tym czasie obrać i pokroić drobno imbir i papryczkę.  Pomidory koktajlowe pokroić na połówki, dodać do warzyw w garnku wraz z soczewicą, imbirem i chili oraz ok. 1,2 – 1,5 l wody/bulionu.  Całość wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 10 min, aż soczewica będzie miękka. Dodać szpinak i gotować jeszcze 30 sekund. Przyprawić i podawać z kleksem jogurty.

Categories: Zupy

One Response so far.

  1. gin pisze:

    Bardzo ciekawa, czegoś takiego jeszcze nie jadłam :)

Leave a Reply



× 5 = piętnaście