facebook

Zrobiłam miks ziemniaczano-dyniowy na obiad. Mam troszkę puree dyniowego w zapasie i nadeszła pora otworzyć pierwszy słoiczek… Kopytka podałam polane masłem z odrobiną rozmarynu. Pychota!

 

kopytka_ziemniaczano_dynio_gotowykolarz_na_stronewe

4 duże ugotowane ziemniaki  /  200 g puree dyniowego   /  1 jajko  /  ok. 200 g mąki pszennej  /  150 g mąki ziemniaczanej  /  sól  masło do polania  /  rozmaryn

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy, mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy zwarte ciasto. Podzielić na mniejsze części, uformować wałek i pokroić nożem na mniejsze kawałki. Wrzucić na wrzątek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić.

Masło roztopić na patelni, dodać posikany rozmaryn, polać kopytka.

na_strone_kopytka2

Categories: Dania mączne, Jarskie

Leave a Reply



5 + = sześć