facebook

tarta_kokosowa_kolarz_gotowy

Ciasto po prostu re-we-la-cja!! Normalnie jak spróbowaliśmy z mężem bo były tylko ochy i achy :) Ciasto to przypomina mi bardzo smak Kremówki. Bardzo kruchy spód, pyszna masa budyniowa na mleku kokosowym i ta bita śmietana z dodatkiem kokosu… już mi tęskno za nim :( Przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery D. Świątkowskiej.

Ciasto:
175 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
400 ml mleka kokosowego – przepis
5 żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej

Ponadto:
300 ml schłodzonej śmietany 36%
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
płatki kokosowe do dekoracji

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść.  Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę  do tarty (śr. 23 cm). Piec ok. 15 w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Wyjąć i ostudzić.
Nadzienie: Żółtka z cukrem rozmieszać, dodać 50 ml mleka i obie mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka wlać masę żółtkową i gotować jak budyń, mieszając aż zgęstnieje. Gotowy krem, jeszcze gorący przelać na wystudzony spód tarty. Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na schłodzoną tartę wyłożyć bitą śmietanę. Udekorować płatkami kokosowymi. Trzymać w lodówce.

Smacznego! :)

Categories: Ciasta

Leave a Reply



dwa × 4 =