facebook

To kolejne moje ciasto bananowe (pierwsze). Ciasto jak to bananowe – jest ciężkie i wilgotne, z dość dużą ilością czekolady i suszonej żurawiny.

 

bananowiec_gotowy

 

150g cukru trzcinowego  /  150g rozpuszczonego masła lub oleju  175g mąki  /  2 jajka  /  ½ łyżeczki sody  /  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  /  4 banany  /  100g posiekanej gorzkiej czekolady  garść posiekanych orzechów laskowych  /  100g suszonej żurawiny namoczonej w rumie

Masło utrzeć z cukrem, aż powstanie gęsta masa. Dodawać pojedynczo jajka, rozgniecione banany, orzechy, czekoladę i żurawinę. W osobnej misce wymieszać starannie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać mieszaninę do masy maślano – jajecznej i mieszać aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec w temp. 170⁰C, przez ok. 45-55 min.

bananowiec_gotowy_2

Źródło: Diamant.pl

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Katarzyna z Facebooka pisze:

    szaleństwo. Wygląda pysznie!

Leave a Reply



cztery − = 3