facebook

Danie z tych fast food-owych, ale w zdrowej wersji. Czyli kotleciki z ciecierzycy, zapakowane w chlebek pita własnej roboty razem z sałatką, pomidorkiem i sosem czosnkowym. Zajadaliśmy się tym dwa dni :)

 

p[ita_z_falafelkiem_gotowe

400 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej  /  1 mała cebula  /  1-2 ząbki czosnku  /  1 mała papryczka chilli  1 jajko  /  3 łyżki mąki  /  ok. 4 chlebki pita (przepis) /  sałata  /  1-2 pomidory
sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu  /  3 łyżki jogurtu naturalnego  /  2-3 ząbki czosnku  bazylia  /  oregano  /  sól  /  pieprz

Zmiksować  na pastę ciecierzycę, cebulę, czosnek, chili. Jeśli składniki są zbyt suche, aby się połączyły, należy dodać trochę soku z cytryny.
Uormować z pasty kulki mniej więcej orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, obtoczyć w roztrzepanym jajku i delikatnie obtoczyć w mące. Smażyć na tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony.
Przekroić ciepłe chlebki pita, napełnić porwaną sałatą, pokrojonymi pomidorami, dodać parę kulek falael. Werzch polać obficie sosem czosnkowym. Można też najpierw wnętrze pity posmarować sosem i będzie wtedy bardziej mokre.

Categories: Jarskie, Przekąski

Leave a Reply



− 3 = pięć