facebook

Przesmaczna zapiekanka. Wymiksowana we wszystkie strony 🙂 (czt. wszystkiego po trochu :)). Z podanych porcji wyszło mi obiadu na 3 dni dla dwóch osób. W dwóch naczyniach musiałam zapiekać bo  tyle wyszło. Więc spokojnie 6 porcji można liczyć…

 

zapiekanka gyros

1 szklanka ryżu  /  60 dag filetów z kurczaka   30 – 40 dag sera żółtego  /  1 czerwona papryka  1 mała cukinia  2 czerwone cebule  /  1 puszka kukurydzy  /  6 łyżek majonezu  6 łyżek ketchupu  /  1 łyżka oleju  /  2 łyżki przyprawy gyros  /  sól,  pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Filety umyć, osuszyć, pokroić w paski, obtoczyć w przyprawie gyros i obsmażyć na oleju. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (u mnie wyszło na dwa naczynia) ułożyć warstwę ryżu, posmarować połową majonezu i ketchupu, przykryć 1/3 startego sera. Umieścić mięso, posypać 1/2 sera. Na wierzchu ułożyć cebulę, paprykę, osączoną kukurydzę i cukinię. Warzywa oprószyć solą i pieprzem, posmarować resztą majonezu i ketchupu i posypać pozostałym serem. Piec ok. 30 min w temp. 180 st. C.

Przepis pochodzi z książki „Zapiekanki na 101 sposobów„.

7 komentarzy so far.

  1. Violetka napisał(a):

    Podoba mi się pomysł z wykorzystaniem cukinii 🙂

  2. Natalia B napisał(a):

    Wyobrażam sobie ten przyjemny smak ciepłej zapiekanki uwielbiam zapiekanki

  3. Natalia B napisał(a):

    czy dajesz gotowa przyprawę czy sama komponujesz

  4. Ania B. napisał(a):

    Tak sobie mysle ze podsmażone pieczarki chyba tez by do tego pasowały ?

Leave a Reply


Udowodnij, że jesteś człowiek i oblicz poniższe działanie *