facebook

pstrag_gotowy_na_stroneMało było u mnie dań z ryb, więc na ostatni weekend kupiłam 3 filety i każdy zrobiłam inaczej. Ostatnio proponowałam dorsza w panierce z curry, a dzisiaj proponuję pstrąga z patelni ze  ze szpinakiem.

2 filety z pstrąga  /  2 garście szpinaku  /  1 cytryna  sól  pieprz  /  tłuszcz do smażenia.

Pstrąga natrzeć odrobinę oliwą, oprószyć  solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, ułożyć na niej kawałki pstrąga skórką w dół i smażyć 3 min. Po tym czasie przewrócić na drugą stronę i smażyć już tylko pół minuty. Przełożyć rybę na talerz. Na patelnię wrzucić kawałek masła i liście szpinaku, wsypać trochę soli i pieprzu i smażyć około minuty. Kiedy szpinak zwiotczeje zdjąć z ognia. Podawać pstrąga ze szpinakiem i kawałkiem cytryny. Pycha!

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło: Jamie Oliver „Każdy może gotować

Categories: Dania rybne

Leave a Reply



jeden × 3 =