facebook

Prosty sposób na szybki i w miarę tani obiad. Składników dużo nie trzeba w wychodzi coś pysznego. Szczególnie spasuje osobom lubiącym ciągnący się ser (a kto nie lubi? :) ). Przepis pochodzi z książki „Przepisy na cały rok” wyd. Olesiejuk . Dodatkowo dodałam salami, bo akurat miałam, a mąż chciał troszkę „mięsa“ i zrobiłam z połowy porcji.

 

makaron_z_dwoma_serami_gotowe1

Liczba porcji: 4   Przygotowanie: 20 min   Gotowanie: 30 min
50 dag makaronu penne  /  1 szkl. pokrojonego w kostkę sera gouda  2/3 szkl. startego parmezanu
sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów  /  2 łyżki masła  /  2 łyżki oliwy  2 szalotki drobno posiekane  /  2 ząbki czosnku  /  1 łodyga selera naciowego  /  2 łyżki przecieru pomidorowego  /  cukier trzcinowy  /  1 łyżeczka oregano  /  1/2 szkl wody  /  sól i pieprz

1. Rozpuścić masło z oliwą w głębokiej patelni lub rondlu, włożyć szalotki, posiekany seler i czosnek. Smażyć na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez 5 min, aż warzywa zmiękną. Wmieszać pomidory, przecier, cukier, oregano i wodę. Doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień i zagotować. Zmniejszyć ogień do bardzo małego i gotować, mieszając co jakiś czas, przez 15-20 min, aż sos zgęstnieje.
2. W tym czasie zagotować duży garnek lekko osolonej wody. Włożyć makaron  i gotować wg instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzić.
3. Do sosu pomidorowego dodać makaron i oba sery i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu , aż sery się rozpuszczą. Przełożyć na talerz i podawać od razu.

One Response so far.

  1. Gusia pisze:

    Super szybkie danie i ten ciągnący ser… :) Pominęłam seler, bo niezbyt lubię, ale i tak było bardzo smaczne.

Leave a Reply



4 × osiem =