facebook

Babeczki, muffinki – jak kto woli. Najważniejsze żeby smakowały. A te są super – delikatne, wilgotne, cynamonowe i ta polewa toffi dopełnia już wszystko. Przepis pochodzi z książki „Babeczki” wyd. Olesiejuk.

 babeczki_z_jablkami_gotowe1_

2 słodkie jabłka  250 g mąki  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1,5 łyżeczki cynamonu  70 g jasnego cukru muscovado  /  55 g stopionego masła  100 ml mleka  /  100 ml soku jabłkowego  /  1 jajko
polewa toffi: 2 łyżki śmietanki tortowej  /  40 g jasnego cukru muscovado  /  15 g masła

Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. C i natłuścić foremki na muffinki  (ok. 16-20 szt.).
Zetrzeć na dużych oczkach jedno jabłko. Dodać do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon.
Wymieszać stopione masło z mlekiem, sokiem jabłkowym i jajkiem. Wymieszać składniki suche z mokrymi, delikatnie mieszając.
Łyżką przekładać mieszankę do natłuszczonych form, a na wierzchu każdej babeczki ułożyć po dwa plasterki z pozostałego jabłka.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 min, aż babeczki wyrosną, nabiorą złocistej barwy i staną się sprężyste. Odstawić do ostygnięcia.
Aby przygotować sos toffi, włożyć wszystkie składniki do niewielkiego rondla i podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zwiększyć ogień i gotować przez 2 minuty, aż mikstura zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu. Lekko ją ostudzić, po czym polać nią babeczki i odstawić, by masa się ścięła.

babeczki_z_jablkami_gotowe2

babeczki_z_jablkami_gotowe3

Leave a Reply



× 8 = siedemdziesiąt dwa