facebook

pita_kolarz_gotowyJeśli mamy więc trochę wolnego czasu, warto poświęcić go na upieczenie sobie własnych chlebków, w które można napchać świeżych chrupiących warzyw, albo zrobić sobie domowego kebaba.

2 szklanki mąki  /  1/2 szkl. letniej, przegotowanej wody  /  2 łyżki oleju  /  10 g świeżych drożdży  1 łyżeczka soli  /  1 łyżeczka cukru

Drożdże z cukrem rozprowadzamy w małej ilości  ciepłej wody, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż poijawią się na pierzchu pęcherzyki.
Następnie dodajemy to do przesianej mąki, dodajemy resztę wody, sól, olej, mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto; powinniśmy wyrabiać je ok. 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne, jeśli będzie się za bardzo kleić można podsypać stolnicę mąką.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski podsypanej mąką, przykrywamy czystą lnianą ściereczką lub ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części, z każdej formujemy bułeczkę i rozwałkowujemy delikatnie na placki o grubości ok 0,5-1 cm, delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika (ok. 230ºC) na jakieś 6-7 min. aż chlebki „napuchną” i lekko przyrumienią.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy lekko przed podaniem

Categories: Bułki, Domowy wyrób

Leave a Reply



9 × = siedemdziesiąt dwa