facebook

dorsz_z_rozmarynem_kolarz_gotowyJest to typowo mięsno-rybne danie. Dzięki wędzonemu boczkowi ryba nabiera fajnego smaku. Podczas pieczenia boczek staje się chrupiący, a ryba pozostaje miękka, ponieważ wędlina chroni ją przed silnym działaniem wysokiej temperatury. Zamiast rozmarynu można użyć tymianku czy bazylii.

2 porcje fileta z dorsza 4 plasterki wędzonego boczku  3 gałązki rozmarynu  /  1 cytryna  sól  /  pieprz.

Z jednej gałązki rozmarynu zerwać listki i drobno posiekać. Obtoczyć w nich rybę, posilić i popieprzyć. Filety owinąć plasterkami boczku (po 2 na kawałek ryby). Natłuścić blachę do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dorsza. Na obu porcjach ryby położyć gałązkę rozmarynu. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 min, aż boczek będzie złocisty.
Podawać z cząstką cytryny.

 

 

 

 

 

Źródło: Jamie Oliver „Każdy może gotować

dorsz_z_rozmarynem_2_pod_przepis_gotowe

Categories: Dania rybne

Leave a Reply



− 4 = trzy