facebook

Od typowej pizzy różni ją brak sosu pomidorowego. Nie oznacza to jednak, że jest gorsza czy niesmaczna. Absolutnie! Pizza jest super, niby tylko cebula i ser, ale  dla tych co lubią sery pleśniowe jest idealna. Mąż jak się dowiedział, że będzie na obiad pizza tylko z cebulą i to bez sosu zaczął już komentować, że jak będzie niedobra to on zamawia sobie pizzę… Nie zamówił, oj nie :) podchodzi tylko do piekarnika i podjada co zostało :)

 

pizza_z_cebula_gotowe1

 

Składniki na 3 pizze o śr. ok. 32 cm
ciasto chlebowe: 30 g świeżych drożdży (lub 2 op. suszonych)  /  1 łyżeczka cukru  /  1,5 szkl (350 ml) ciepłej wody  /  3 1/4 szkl (500 g) mąki  1 łyżeczka soli  /  2 łyżki oliwy lub oleju.
dodatkowo: 2-3 łyżki świeżej szałwii  /  3 duże cebule  /  150 g sera gorgonzola (lub inny pleśniowy)  /  1-2 łyżki oliwy  /  sól.

Ciasto: wymieszać dobrze drożdże i cukier w małej miseczce. Dodać połowę ciepłej wody i mieszać dalej, aż się drożdże rozpuszczą. Odstawić na 15-20 min w ciepłe miejsce.
Wsypać mąkę i sól do dużej miski, stopniowo dodawać zaczyn i oliwę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Przełożyć wyrośnięte ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 1 minutę. Przełożyć do natłuszczonej formy i rozciągnąć palcami.
Skropić ciasto oliwą, posypać szałwią i ułożyć krążki cebuli. Doprawić solą.
Piec 15-20 min w 200 st.C, aż ciasto nabierze koloru. Poczym posypać gorgonzolą  i piec jeszcze 5-10 min, aż ser się rozpuści.
Smacznego!

 

pizza_z_cebula_gotowe2

 

Przepis pochodzi z ksiażki wyd. Olesiejuk pt. „Przekąski“. Dodam, że książka jak dla mnie jest rewelacyjna!

2 Responses so far.

  1. gin pisze:

    Czasem mniej znaczy więcej :) Lubię takie pizze, gdzie można się skupić na składnikach – jest ich niewiele, dlatego muszą być perfekcyjnie dobrane :) Twoja pizza kusi mnie ogromnie :)

Leave a Reply



− 1 = zero