facebook

Tego jeszcze nie robiłam – połączenie zupy z soczewicy z kaszą. I do tego duużo cebulki. Kolor zupy nie jest raczej apetyczny, ale taka się robi zupa gotując zieloną soczewicę… Zachęcam do przygotowania tej zdrowej, fajnej zupki.

 

zupa_jeczmienna_gotowe1

3 łyżki kaszy jęczmiennej  /  2/3 szkl. wody  /  7 szkl. wywaru warzywnego  /  3 cebule  /  3/4 szkl zielonej soczewicy  /  1/2 łyżeczki mielonego imbiru  3 łyżki soku z cytryny  /  sól i pieprz
do dekoracji: 2 cebule  2 ząbki czosnku  olej.

1. Wsypać kaszę do dużego garnka, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i przykryć. Gotować ok. 30 min na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż woda zostanie w całości wchłonięta.
2. Dodać wywar, cebulę cienko pokrojoną w krążki, soczewicę, sok z cytryny  i imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez ok. 1,5 godz.
2. W tym czasie przygotować dekorację: cebule pokroić na pół i cienko pokroić w półplasterki. Podsmażyć na oleju, aż się mocno zrumieni. Dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć, mieszając, przez 5 min. Wyjąć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
4. Przyprawić zupę i podawać udekorowaną krążkami cebuli.

 

zupa_jeczmienna_gotowe2

Przepis pochodzi z książki „Przepisy na cały rok” wyd. Olesiejuk.

Categories: Zupy

Leave a Reply



5 − = zero