facebook

Ryby  i owoce morza dość rzadko goszczą na naszych stołach, a przynajmniej na moim. O ich zaletach wiemy więcej, niż ich smaków znamy.  Może zniechęca nas brak pomysłów, fantazji przy ich wykonaniu..? A może ich sprawianie, porcjowanie nas zniechęca..? W obecnych czasach można już kupić wyporcjowane filety czy dzwonka i wyczarować z nich naprawdę smakowite dania. Niech nas zachęci to, że ryby są bardzo zdrowe, zawierają wysokowartościowe białko, żelazo, wapń, miedź, magnez, fosfor, potas, jod i sporo witamin. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Najlpesze przepisy z ryb i owoców morza1

Książka, którą otrzymałam od Wydawnictwo Prószyński Media „Najlepsze przepisy z ryb i owoców morza” przyda się zarówno amatorom, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni, jak i tym, którzy sobie tam świetnie radzą. Ja jestem pośrodku więc trafiła i do mnie.
Na wstępie książki opisane są walory zdrowotne ryb oraz podział ze wzgl. na zawartość tłuszczu i sposób obróbki i walory smakowe. Następnie zawarta jest informacja o tym jak kupować ryby, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze. Jest też  informacja jak sprawić i porcjować ryby.

A skupiając się już na samych przepisach książka zawiera 6 rozdziałów:
- Sałatki i przekąski
(znajdziemy tu przepisy na m.in.:Bliny rosyjskie z łososiem, Karp po żydowsku, Galaretka śledziowa, Sałatki z tuńczykiem, Roladki z łososiem, Sałatka surimi itp),
- Zupy
(m.in.:Bulion rybny, Rybna zupa gulaszowa, Zupa węgierska, Krewetki po polsku itp.)
- Ryby duszone
(m.in.:Chowder, Karp w piwie, Jesiotr po polsku w śmietanie, Ryba po hindusku, Łosoś w sosie cebulowym)
- Ryby gotowane
(m.in: Kulki rybne, Leszcz w chrzanie, Sandacz po polsku, Ryba w sosie pomidorowym, itp.)
- Ryby pieczone
(m.in: Dorsz po diabelsku, Łosoś pieczony na warzywach, Papiloty rybne, Spaghetti z rybą, itp.)
- Ryby smażone
(m.in. Burgery z ryby, Łosoś w botwince, Pstrąg z patelni, Racuchy z ryby itp.).

Najlpesze przepisy z ryb i owoców morza2

Najlpesze przepisy z ryb i owoców morza3

Najlpesze przepisy z ryb i owoców morza4

Przepisów jest naprawdę dużo (176) i co drugie opatrzone jest ładnym kolorowym zdjęciem (dla mnie to duży plus). Naprawdę, patrząc do środka książki, pytam się „czego nie mam pod domem sklepu rybnego“? :) Ale i bez niego powoli będę czynić rarytasiki rybne i dzielić się nimi z Wami.

Dane techniczne:
Autor:
Okładka: broszurowa
Ilość stron: 176
Fotografie: tak, co drugi przepis

Categories: Recenzje książek

Leave a Reply



− trzy = 3