facebook

Brownie z kaszy jaglanej robiłam już drugi raz (za pierwszym razem chyba nie miałam czym zdjęcia zrobić). Ciasto jest super – i pyszne i zdrowe. Robi się je dosłownie w 20 minut (prócz pieczenia). A jak mamy w domu kaszę jaglaną to już wszystko mamy. Tak właśnie robię to ciasto – zachciewa mi się coś słodkiego i na to wszystko w domu mam, więc za godzinkę mam słodycz :) Służy nam też jako drugie śniadanie do pracy. Źródło: Moje Wypieki.

browne_zkaszy_gotowe1

 

1/2 szklanki kaszy jaglanej / szczypta soli / 3 jajka / 50 ml oleju / 1/2 szklanki śmietany / 3/4 – 1 szklanki drobnego cukru do wypieków / 1/2 szklanki kakao / 1 łyżeczka proszku do pieczenia; dodatkowo: orzechy lub inne bakalie

W garnku zagotować szklankę wody, wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników. Płaską formę o wymiarach ok. 23 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Piotr S Peter'S pisze:

    Zainspirowany tym przepisem zmodyfikowałem go nieco
    i oto moja propozycja do wypróbowania:

    MUFFINY CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ
    · ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
    · 1 ¼ szklanki wody do ugotowania kaszy
    · szczypta soli, kurkumy, cynamonu, imbiru
    · 1 łyżka tłuszczu kokosowego
    · 1 łyżka startej skórki pomarańczy lub kandyzowanej czy suszonej
    · po ½ szklanki suszonych owoców: żurawiny, rodzynek, daktyli
    Przepłukaną 5 razy kaszę ugotować z w/w składnikami. Ostudzić i zmielić blenderem lub w maszynce do mięsa.
    · 3 jajka
    · ¼ szklanki oleju
    · ½ szklanki mleka (może być kokosowe, ja dałem pół na pół ze zwykłym)
    · 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    · ½ szklanki kakao
    · ½ szklanki cukru ( może być brązowy) można osłodzić stewią ale nie wiem ile wsypać
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli.
    Żółtka zmiksować (roztrzepać) z mlekiem, olejem, cukrem i proszkiem do pieczenia.
    Dodać do zmielonej masy jaglanej, wsypać kakao. Masę wymieszać (można zmiksować blenderem). Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą. Można dodać do masy bakalie: rodzynki, żurawinę, orzechy, migdały, lub co tam kto woli.
    Wlewać po ok. dwie łyżki stołowe do foremek. Masa powinna wystarczyć na 12 foremek. Można dodać łyżeczkę dżemu czy masła orzechowego do każdej foremki.
    Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 45 min. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia, żeby nie oklapły. Mnie trochę siadły. Czy ktoś zna patent na to by nie siadały? Więcej proszku do pieczenia?

    Pozdrawiam i życzę smacznego – Piotr S! :)

Leave a Reply



dziewięć × 7 =