facebook

To risotto posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem, który doskonale komponuje się z łososiem. Kto lubi, może skropić sokiem z cytryny.

 

risotto_z_lososiem_gotowe1

Składniki na 2-3 porcje:

1 szklanka (100 g) ryżu (najlepiej arborio na risotto) / 0,5 szklanki gęstej śmietany / 125 g wędzonego łososia (użyłam brzuszka łososia) / 50 ml białego wytrawnego wina / 2 posiekane młode cebulki ze szczypiorkiem / 3 szklanki wrzącego wywaru z warzyw / natka pietruszki / 3 łyżki oliwy.

 

1. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy kawałki łososia i smażymy rzez minutę. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy.

2. Na dużej patelni rozgrzewamy pzostałe 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekany szczypior i smażymy 2-3 minuty do miękkości.

3. Dodajemy ryż i podsmażamy kilka minut, aż stanie się szkisty. Wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty, aż wyparuje.

4. Zaczynamy wlewać wywar z warzyw, po 1/2 szklanki na raz. Gotujemy i mieszamy 15-18 min, aż każda porcja płynu zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki. Dodajemy łososia ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Posypujemy pieprzem.

6. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 min. Podajemy gorące posypane natką.

 

risotto_z_lososiem_gotowe2

Przepis pochodzi z ksiażki wyd. Olesiejuk pt. „Dania z ryżem“. Dodam, że książka jak dla mnie jest rewelacyjna!

3 Responses so far.

  1. MArianna K. pisze:

    bardzo fajny przepis, uwielbiam łososia, w mojej lodówce nigdy go nie brakuje, teraz też mam praliny wędzonego łososia na gorąco ze suempolu, myślisz że mogę to dodać ??

  2. Ela Dymart pisze:

    Risotto kojarzy się nam z włoską kuchnią i wieloma inspiracjami.
    Nie każda gospodyni umie je ugotować.
    Potrzebny tu jest odpowiedni ryż i cierpliwość w przyrządzaniu potrawy.
    Risotto z łososiem z bloga jest barrrrdzo smaczne, choć może nie wygląda rewelacyjnie 
    Ale – jak mawiała moja Babcia: „Nie wierz gębie, połóż na zębie.”

Leave a Reply



trzy − = 0