facebook

Uwielbiam robić chleb i zapach w trakcie jego pieczenia. Gromadzę różne przepisy na niego i za każdym razem robię inny.

 

250 g mąki pszennej  /  250 g mąki żytniej  /  250 ml wody  /  20 g drożdży  /  35 g masła  /  1 żółtko  /  odrobina cukru  /  odrobina pieprzu  /  1 łyżeczka soli  po 2 łyżki posiekanej pietruszki, koperku, bazylii i oregano (świeżych lub suszonych)  1/4 łyżeczki kminku

Do dużej miski przesiewamy obie mąki, mieszamy je i formujemy dołek w środku. W osobnej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy odrobinę cukru, trochę ciepłej wody oraz mąki, wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 20 min w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować i powstał rozczyn. Po tym czasie rozczyn wlewamy do miski z mąką, dodajemy resztę wody, roztopione i ostudzone masło, żółtko i sól. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wtedy przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Po ok. 35-40 min w cieście robimy dołek i wsypujemy zioła, kminek, pieprz i sól i jeszcze raz zagniatamy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zioła całkowicie się z nim połączą. Następnie formujemy okrągły bochenek i układamy go na natłuszczonej blasze. Nagrzewamy piekarnik do 220 st.  i pieczemy chleb przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i odczekaniu, aż ostygnie, możemy go podawać z masłem czosnkowym.

 

3 Responses so far.

  1. gin pisze:

    Genialnie Ci popękał – taki domowy rozkoszniak :)

Leave a Reply



4 × trzy =