facebook

Sałatka ta jest troszkę nietypowa, taka bardziej zdrowa, bez majonezu. Głównym składnikiem jest fasola, a jak wiadomo lub nie, jest ona jedną z bogatszych w białko roślin. Ponadto jest bogata w potas, wapń i fosfor. Posiada właściwości zasadotwórcze, co przy obecnym trybie życia i diecie, bogatej w produkty przetworzone, ma bardzo duże znaczenie. Spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Fasola to naturalne źródło lecytyny. Szczególnie polecana przy diecie wegetariańskiej.

salatka_fasolowa_gotowe1

20 dag białej fasoli / 1 duża cebula / oliwki / natka pietruszki / 4 łyżki oliwy lub oleju lnianego / 2 łyżki octu /szczypta ostrej papryki / 2 jajka ugotowane na twardo /sok z połowy cytryny / sól.

 

Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Odcedzić, schłodzić. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, posypać solą i odstawić na 10 min. Następnie ugnieść cebulę i przepłukać na sitku. Wymieszać z posiekaną natką, oliwkami i posypać szczyptą ostrej papryki. Wymieszać z fasolą, zalać marynatą z oliwy, octu, soku z cytryny i soli. Na wierzchu poukładać plasterki jajkek ugotowanych na twardo.

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

Categories: Sałatki

Leave a Reply



dziewięć + 6 =