facebook

Nazwa jesienna, bo jarzynki typowo jesienne, ale dostępne są cały rok. Kapusta pekińska jak widać nadaje się nie tylko do surówek, ale także do gotowania.

 

20130124_153757

pierś z kurczaka (ok. 20 dag)  żółta i zielona papryka  pół kapusty pekińskiej  kilka pieczarek  szklanka bulionu lub wody  cebula  /   2 ząbki czosnku  łyżka koncentratu pomidorowego  płaska łyżka mąki  pieprz, sól

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć na talerz, a na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w plasterki grzyby, chwilę smażyć mieszając, dodać mięso, koncentrat i bulion. Doprawić. Dusić 10 min. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowaną kapustę. Dusić kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące.

Podawać jako samodzielne danie lub z ryżem.

Czas: 30 min

Leave a Reply



dziewięć − = 7