facebook

W-Z

Pomimo, że nie przepadam za ciastami z masami, to ciasto wypadało zrobić. Nie ma maślanej masy, której bym nie lubiała lecz bitą śmietanę, której smak przełamuje kwaśny dżem. Bo wg Wikipedii Wuzetka to ciasto biszkoptowe (kakaowy biszkopt) z bitą śmietaną, dżemem i polewą czekoladową. A patrząc po przepisach niewiele widziałam Wuzetek z dżemem… Ciasto to jest jednym z popularniejszych w kawiarniach i cukierniach. Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótowca”WZK”, którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”.

 

wuzetka_gotowe1

Biszkopt kakaowy: 8 jajek  / 150 g cukru / 120 g mąki / 60 g kakao

Masa: min. 600 ml śmietany kremówki  / 2 łyżeczki żelatyny / 6 łyżeczek cukru pudru

Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki / 100 g czekolady / 50 ml mleka  / 50 ml spirytusu lub wiśniówki

 

1. Mąkę przesiać z kakao. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli, po czym porcjami dodawać cukier i żółtka. Następnie delikatnie wmieszać mąkę z kakao. Ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 biszkopty w temp. 180 st. C (ok. 15-20 min).

2. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Można odłożyć ok. 5 łyżek do dekoracji, a resztę połączyć z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną.

3. Jeden biszkopt nasączyć alkoholem i posmarować dżemem. Na to wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugim biszkoptem lekko dociskając.

4. Mleko zagotować, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Polewę równomiernie rozprowadzić na biszkopcie. Wstawić do lodówki na 2 godz. Ciasto pokroić na kwadraty i ozdobić kleksami pozostałej śmietany.

 

wuzetka_gotowe2

Categories: Ciasta, Mazowsze

2 Responses so far.

  1. Ervisha pisze:

    Ciasto już swoim wygladem zachwyca :)

Leave a Reply



6 − pięć =