Pomimo, że nie przepadam za ciastami z masami, to ciasto wypadało zrobić. Nie ma maślanej masy, której bym nie lubiała lecz bitą śmietanę, której smak przełamuje kwaśny dżem. Bo wg Wikipedii Wuzetka to ciasto biszkoptowe (kakaowy biszkopt) z bitą śmietaną, dżemem i polewą czekoladową. A patrząc po przepisach niewiele widziałam Wuzetek z dżemem… Ciasto to jest jednym z popularniejszych w kawiarniach i cukierniach. Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótowca”WZK”, którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”.
Biszkopt kakaowy: 8 jajek / 150 g cukru / 120 g mąki / 60 g kakao
Masa: min. 600 ml śmietany kremówki / 2 łyżeczki żelatyny / 6 łyżeczek cukru pudru
Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki / 100 g czekolady / 50 ml mleka / 50 ml spirytusu lub wiśniówki
1. Mąkę przesiać z kakao. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli, po czym porcjami dodawać cukier i żółtka. Następnie delikatnie wmieszać mąkę z kakao. Ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 biszkopty w temp. 180 st. C (ok. 15-20 min).
2. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Można odłożyć ok. 5 łyżek do dekoracji, a resztę połączyć z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną.
3. Jeden biszkopt nasączyć alkoholem i posmarować dżemem. Na to wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugim biszkoptem lekko dociskając.
4. Mleko zagotować, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Polewę równomiernie rozprowadzić na biszkopcie. Wstawić do lodówki na 2 godz. Ciasto pokroić na kwadraty i ozdobić kleksami pozostałej śmietany.
Ciasto już swoim wygladem zachwyca 🙂
A dziękuję 🙂