facebook

Książka Andrzeja Fiedoruka Kuchnia lwowska to dość nietypowa książka kucharska wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka . Książka zawiera zbiór pradawnych perełek kuchni lwowskiej. Autor przez wiele lat zbierał zeszyciki z dawnymi przepisami, z czego pierwszy pochodzi z 1914 roku. Kolejne datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat są doskonałym przewodnikiem po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa.

 

IMG_9011

 

Przepisy są napisane dość skrótowo, ogólnikowo, tak jak czasem sami w pośpiechu zapisujemy jakiś przepis. Ale jest to zachęta do przywołania dawnych smaków. Ta książka jest prawdziwą skarbnicą, ale traktować ją należy trochę jak kulinarną ciekawostkę wzbogacaną licznymi gawędami i dygresjami na temat tamtych czasów. Przepisy pochodzą z początku dwudziestego wieku, kiedy nie było piekarników elektrycznych, często nie odmierzano również jakoś skrupulatnie czasu, dlatego trudno odtworzyć niektóre potrawy, np. te, które wymagają pieczenia w „piecu po pieczeniu chleba” czy w rurze.

 

IMG_9018

Oto niektóre przepisy zawarte w książce:

  • Alberty
  • Grymasy
  • Nugat
  • Musztarda pomidorowa
  • Budyń z raków
  • Gomółki z twarogu
  • Ser gotowany
  • Groszek ptysiowy
  • Kefir domowy
  • Wyrób octu
  • Ciasto ryżowe z rumem
  • Tort serzany
  • Kwas chlebowy
  • Babka ze śledzi
  • Tort fasolowy
  • Makagigi
  • Kiełbasa w cebulowym sosie itp.

 

IMG_9014

IMG_9015

Słownictwo w książce jest dość ciekawe i nietypowe. Dlatego na końcu książki zamieszczony jest słownik najczęściej spotykanych dawnych nazw. Przytoczę kilka ciekawych staropolskich nazw:

  • ajer to tatarak
  • biszkokcik – biszkopt
  • frukta – owoce
  • julienne – jasna zupa z krojonymi w paski jarzynami (marchew, por, rzepa, cebula, seler itp.). Warzywa po obsmażeniu duszą się podlewane rosołem, a potem są dodawane do zupy, w której mają się jeszcze zagotować.
  • kafenhauz – kawiarnia
  • kaliszan – napój chłodzący, sporządzony z owoców, wina i piwa
  • krambambula – wódka gdańska zaprawiana różnymi ziołami i korzeniami
  • krezki – potrawa z flaków cielęcych
  • marenga – beza
  • salserka – solniczka

Ciekawe prawda? Takie i wiele innych wyrazów znajdziemy w tej książce. Zachowana jest w niej bowiem oryginalna pisownia wszystkich przepisów.

W książce znaleźć można trochę historii o najbardziej typowych dla Lwowa potrawach i przyprawach, a także opis dawnych kuchni oraz jak wyglądała jadalnia. Jest tu też ciekawy opis dnia codziennego mieszkańców: „mężczyźni – jak to mężczyźni – zaczynali dzień od kieliszka wódki….Śniadanie podawano około godziny dziesiątej-jedenastej i to na dwa sposoby. Najczęściej przygotowywano je z tzw. kredensu i składało się z chleba, bułek, obwarzanków, sucharków, biszkoptów, lukrowanych grzanek, kawy, rumu, araku, piwa i porteru, oliwy i octu do przyprawiania sałaty, musztardy, śledzi, kawioru, wędzonego jesiotra, masła, śmietanki, serów szwajcarskich i holenderskich, szynki i wędzonych ozorów, jajek, rzodkiewek i owoców”.

Alkohol na śniadanie? Ciekawie musiał wyglądać dalszy ciąg dnia :)

 

IMG_9016

Oprócz przepisów kulinarnych znajdziemy w książce inne praktyczne informacje, takie jak produkcja mydła, sposób na wywabianie plam czy wykroje krawieckie.

 

Dane techniczne:
Autor: Andrzej Fiedoruk
Okładka: twarda

Rok wydania: 2010

Ilość stron: 352

Fotografie: kilka czarno-białych zdjęć Lwowa

 

Categories: Recenzje książek

Leave a Reply



1 × osiem =